Ögats plats i glasen

När man pratar om passformen på glasögon och solglasögon så är det mycket som utgår ifrån vart i glaset som dina ögon hamnar när bågarna sitter bekvämt över öron och näsa. Ögat ska helst centrera eller hamna lite ovanför centrum i glasen. Då får man ett bekvämt synfält och ögonbrynen får förhoppningsvis också lite chans att synas ovanför bågens kant. En stor del av våra ansiktsuttryck uttrycks faktiskt med ögonbrynen, så det brukar bli extra snyggt om de får synas lite ovanför bågens kant och inte döljas bakom båge.

Ansiktsform

Man kan utgå från sin ansiktsform när man letar efter de perfekt sittande glasögonen, men det är absolut inget måste. Man kanske istället vill skapa en kontrast till sin ansiktsform, och då bör man helt enkelt gå emot nedan tips. Men här följer iaf några klassiska knep som kan vara en hjälp på vägen.

Experternas tips:

Brett ansikte: Tänk på att för att bågen ska sitta bekvämt och dimensionerat så behöver den förmodligen ha en linsbredd + näsbrygga i de lite större formatet. Ofta så följer en mer rektangulär och kantig båge formen bättre på ett bredare ansikte, helt enkelt för att det blir mer glas horisontellt i en kantigare modell. Bågar vi rekommenderar: Vienna Large, Alaska, Oslo, Atlantic, Beijing, Toulouse.

Smalt ansikte: Vill man ha en båge som sitter bra på ett smalare ansikte så gäller det att kika på linsbredden och se hur stor den är, tillsammans med formen där fronten möter skalmarna, sticker den ut mycket eller är det en så kallad cat eye-form? Modeller som är rundare fungerar oftast bra då de följer ansiktets form mer och även om de skulle sticka ut lite, så blir det mindre visuellt markant. Våra rekommendationer är: Hong Kong, Madrid, Paris, Marrakech

Liten näsa: En mindre näsa kan göra att bågarna glider ner och tar spjärn mot kindbenen. Lösningen på detta är en tajtare näsbrygga alternativt att kika på våra metallbågar som alla har justerbara nässadlar. Näsbryggans bredd definieras och mäts utifrån avståndet mellan glasen, där glasen är som närmast varandra. Bågar vi rekommenderar: Madrid, St Petersburg, Singapore, Hong Kong, Kyoto, Marrakech.

Bred näsa: Har du en bredare näsa så kan bågarna hamna för högt upp. Då kan man spana in en modell med bredare näsbrygga alternativt justerbara metallbågar. Våra rekommendationer: Kingston, Athens, Vienna, Kyoto.

Färg & Stil

Glasögon och solglasögon kan vara både diskreta eller ett riktigt stilstatement, beroende på vilken båge du väljer. Viktigaste är att du hittar den färg som du gillar och känner dig bekväm i. Att ge några generella tips inför färgvalet är svårt men det finns lite saker man kan tänka på för lättare kunna välja. En smart grej är att klura lite på vilka färger du gillar att klä dig i, och sen välja en båge i en nyans som kompletterar den färgskalan. Eller kontrasterar den, om man snarare vill att glasögonen ska vara detaljen som poppar och sticker ut. Ett annat klassiskt knep är att kika lite närmare på sina färgtoner i hår, ögon och hy och sen välja att plocka upp en nyans från den skalan som man vill accentuera.

Prova hemma, kostnadsfritt!

Det var en väldans massa tips. Är det fortfarande svårt att välja? Prova tre glasögon hemma i upp till fem dagar med ett kostnadsfri tjänst vi kallar hemlån.